Locatie: Home - Internet

Harde schijven van computer kunnen kapot gaan door koud winterweer

Harde schijven van computer kunnen crashen als gevolg van koud winterweer. Wees goed voorbereid!

Harde schijven kunnen kapot gaan door koud winterweer

Kou en nattigheid zijn niet alleen voor mensen en auto's onplezierig maar ook voor dataopslagmedia. Winterweer kan de oorzaak zijn van dataverlies. Zowel harde schijven (HDD's), SD kaarten maar ook SSD's zijn hier gevoelig voor. Door het mobiele gebruik van laptops, notebooks en smartphones zijn de in deze apparaten gebruikte opslagmedia extra kwetsbaar voor grote temperatuurwisselingen, die in het ergste geval tot definitief dataverlies kunnen leiden.

Condensatie kan kortsluiting veroorzaken

Bij temperatuurschommelingen van zeer koud naar warm kan er in het binnenste van de harde schijf condensatie ontstaan, die bij het opstarten kortsluiting kan veroorzaken. Door condensvorming kunnen ook de lees- en schrijfkoppen van de harde schijven worden aangetast. Dit kan tot een crash van de harde schijf leiden.

Hoewel de SSD technologie vanwege een snellere toegang tot de data, minder stroomverbruik en een lager gewicht vaak een geliefd alternatief is voor de traditionele harde schijf, is ook de SSD gevoelig voor temperatuur en eigenlijk alleen bedoeld voor werktemperaturen tussen de 0 en 60 graden Celcius.

Als een harde schijf uitvalt is het beter om niet te proberen de datadrager weer op te starten. Dat kan grote schade veroorzaken.

Datum: 12 November 2013
Bron: Bron: Stellar Data Recovery

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Internet