Locatie: Home - Financieel

Consument kiest bij nieuwe hypotheek massaal voor annu´teit

Consument kiest bij nieuwe hypotheek massaal voor annu´teit. Oorzaak zijn nieuwe regels hypotheekrenteaftrek. Lees verder!

Consument kiest bij nieuwe hypotheek massaal voor annu´teit

Ruim 70 procent van de consumenten kiest bij een nieuwe hypotheek voor een annu´taire of lineaire hypotheek. Vooral de annu´teitenhypotheek is door de nieuwe hypotheekregels dit jaar enorm in populariteit gegroeid. Dit blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Geld.nl langs enkele grote hypotheekverstrekkers. Opvallend is vooral de grote stijging van het aantal afgesloten annu´taire hypotheken, terwijl het aandeel van lineaire hypotheken marginaal blijft. ôWij hebben tot nu toe in 2013 drie keer zoveel annu´taire hypotheken afgesloten als in 2012ö, stelt een woordvoerder van de Rabobank.

Nieuwe regels hypotheekrenteaftrek
Doordat sinds 1 januari nieuwe hypotheken alleen nog voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen als deze annu´tair of lineair worden afgelost, is het logisch dat de annu´teitenhypotheek veel meer wordt afgesloten dan voorgaande jaren, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. ôOpvallend is wel dat de annu´teitenhypotheek vele malen populairder lijkt te zijn dan de lineaire hypotheek.ö Bij Hypotheekshop is bijvoorbeeld van de hypotheken die in de eerste 30 weken van 2013 zijn afgesloten 52 procent op basis van annu´teit. Slechts in 4 procent van de gevallen werd gekozen voor een lineaire hypotheek.

Waarom annu´tair of lineair?
Ook ABN AMRO ziet dat de annu´teitenhypotheek wordt verkozen boven de lineaire hypotheek. Volgens een woordvoerder van de bank komt dit doordat consumenten graag zekerheid hebben over hun maandlasten. Bij een annu´taire hypotheek zijn de maandelijkse lasten gedurende de hele looptijd gelijk (tenzij de hypotheekrente veranderd). Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten echter in het begin vrij hoog en dalen deze gedurende de looptijd van de hypotheek.

ôBehalve de zekerheid over de maandlasten, kunnen juist ook de relatief hoge aanvangslasten bij een lineaire hypotheek voor de consument een reden zijn om te kiezen voor een annu´teitenhypotheekö, voegt Bulthuis toe. ôOmdat je bij lineair in het begin hoge maandlasten hebt kun je bij deze aflossingsvorm bij de bank vaak minder lenen dan met een annu´taire hypotheek.ö

Ook uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de belangstelling voor de annu´teitenhypotheek is toegenomen. In het tweede kwartaal van 2013 was 70 procent van alle afgesloten hypotheken annu´tair. In het laatste kwartaal van 2012 was dit nog maar 16 procent.

Alle benaderde partijen geven aan dat er ondanks de nieuwe regels voor hypotheekrenteaftrek nog altijd andere hypotheekvormen, zoals aflossingsvrij of een banksparen worden afgesloten. ôMaar dat zijn vrijwel allemaal mensen die een bestaande hypotheek oversluiten en die dus niet onder de nieuwe regels vallen of die een tweede hypotheek afsluiten waarop de hypotheekrenteaftrek sowieso niet van toepassing isö, voegt de woordvoerder van ABN AMRO toe.

Datum: 22 Augustus 2013
Bron: Persbericht Rabobank

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Financieel