Locatie: Home - Politiek

Kamervragen gesteld over het onderzoek Marianne Vaatstra

Kamervragen gesteld over het onderzoek Marianne Vaatstra. Hero Brinkman ziet grote hiaten in dat rapport. Lees verder!

Kamervragen gesteld over het onderzoek Marianne Vaatstra

Tweede Kamerlid Hero Brinkman heeft Kamervragen gesteld over het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Uit de vragen komt een beeld naar voren van nalatigheid en plichtsverzuim bij justitie. Brinkman baseert zich op informatie vanuit onafhankelijk onderzoek, die door justitie niet bekend is gemaakt. Zo zou een Irakese asielzoeker uit Kollum binnen twee dagen het land zijn uitgezet.

Een daarmee bevriende asielzoeker die Marianne met de dood had bedreigd, zou betrokkenheid bij de moord hebben erkend en getuigen met de dood hebben bedreigd om hun mond te houden. Met de aangifte daarvan zou door justitie niets gedaan zijn. Het Openbaar Ministerie bracht vorig jaar een rapport uit waarin benadrukt werd dat er geen fouten zijn gemaakt, maar Brinkman ziet grote hiaten in dat rapport.

In een reactie zegt de moeder van Marianne, Maaike Terpstra:

"De vragen verwoorden precies wat ik al die jaren heb gedacht. Ik heb vanaf het begin af aan geen vertrouwen in het onderzoek gehad. Dit hebben Bauke en ik ook meerdere malen laten weten. Ik denk dat de vragen van de heer Brinkman goed weergeven waarom. Er zijn veel dingen verzwegen, verdraaid of niet onderzocht, vooral over de asielzoekers. Ik ben blij dat de heer Brinkman al die zaken eens overzichtelijk op een rij zet.

Het nieuwe scenario dat Peter R. de Vries in zijn programma presenteert, daar geloof ik niets van. Als moeder weet ik dat Marianne nooit in het donker alleen naar huis zou fietsen, en zeker niet voor een geheim afspraakje met iemand waar ik niets van wist. Het verhaal van Spencer en Wietze heb ik nooit geloofd. Die jongen heeft mij nog toegezegd dat hij de taxi voor Marianne zou betalen. Dit hele onderzoek is begonnen met een leugen, die blijkbaar volgehouden moet worden."

Datum: 30 Mei 2012
Bron: Persbericht Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractielid Brinkman

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Politiek