Locatie: Home - Gezondheid

Voorgeschreven medicatie voor consument niet gratis

Door te kiezen voor zelfzorg bij eenvoudige gezondheidsklachten kan de consument zorgen voor een aanzienlijke besparing op de steeds hoger oplopende kosten van de gezondheidszorg. Kleine kwalen kunnen er soms ernstig uitzien, maar vaak kan de consument er prima zelf iets aan doen zonder tussenkomst van een arts. Dat blijkt uit het jaarverslag 2011 van brancheorganisatie Neprofarm.

Onderzoeksbureau Ecorys zocht in opdracht van Neprofarm uit dat alleen al de directe consultkosten van huisartsenzorg voor kleine kwalen oplopen tot bijna Euro 100 miljoen per jaar. De kosten van de daarbij voorgeschreven medicatie komen daar nog bij en bedragen een veelvoud daarvan.

De consument is zich er veelal niet van bewust dat voorgeschreven medicatie via het eigen risico vaak alsnog zelf betaald moet worden. Sterker nog: door de apotheekkosten die er bij receptgeneesmiddelen bijkomen, zijn de kosten voor een receptgeneesmiddel uiteindelijk meestal hoger dan de aanschaf van een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel. Artsen zouden daar in hun voorschrijfgedrag rekening mee moeten houden en ook zorgverzekeraars zouden een steentje kunnen bijdragen aan de voorlichting aan de consument.

Datum: 29 Mei 2012
Bron: Persbericht Neprofarm

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Gezondheid