Locatie: Home - Leven

Elfstedentocht en Sinterklaas kunnen plek krijgen op de UNESCO lijst

Elfstedentocht en Sinterklaas kunnen plek krijgen op de UNESCO lijst. Nederlands erfgoedbeleid gaat nieuwe fase in. Lees verder!

Elfstedentocht en Sinterklaas kunnen plek krijgen op de UNESCO lijst

Met de UNESCO conventie van het immaterieel erfgoed, die de Nederlandse regering binnenkort gaat ratificeren, krijgen ook tradities en rituelen een plaats in het Nederlandse erfgoedbeleid. Tradities en gewoonten zoals carnaval, Sinterklaas en de ijspret zijn belangrijk voor de Nederlandse culturele identiteit. Groepen en gemeenschappen voelen er zich mee verbonden en deze vormen van immaterieel erfgoed zijn het daarom waard om te behouden voor toekomstige generaties. Op een internationale conferentie in Deurne (Noord-Brabant), die vanaf woensdagavond 15 februari in Deurne gehouden wordt, geeft de staatssecretaris voor cultuur Halbe Zijlstra het startschot voor het Jaar van het Immaterieel Erfgoed en daarmee ook van het nieuwe immaterieel erfgoedbeleid van de Nederlandse regering.

Dat immaterieel erfgoed leeft bij de bevolking blijkt uit met hoeveel passie en energie Nederland zich afgelopen weken stortte op de Elfstedentocht. De komende week zullen Brabant en Limburg in het teken staan van het carnaval. Immaterieel erfgoed staat Nederlanders na aan het hart. Het blijkt ook uit kleine tradities en gewoonten, zoals bijvoorbeeld beschuit met muisjes bij een geboorte, trouwen in het wit of een schepje aarde op de kist bij het laatste afscheid. Tradities horen er bij. We kunnen er niet buiten.

Datum: 15 Februari 2012
Bron: Persbericht Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Leven