Locatie: Home - Leven

Gemalen dicht in Friesland stimuleert ijsdikte

Gemalen dicht in Friesland stimuleert ijsdikte. Schaatsen in Friesland kan vanaf komende weekend. Lees verder!

Gemalen dicht in Friesland stimuleer ijsdikte
Wetterskip Fryslan stopt in de loop van dit weekend met het afvoeren van water uit de Friese boezem. Het Hooglandgemaal in Stavoren wordt uitgezet en de spuisluizen bij Harlingen en Zoutkamp gaan dicht. De poldergemalen blijven nog minimaal één etmaal draaien, om overtollig water uit de polders af te voeren. Zo zorgt het waterschap dat het water in de Friese kanalen, vaarten en vaarwegen tot rust komt, waardoor de kans op ijsaangroei toeneemt.

Boezembeheer
Vanwege de verwachte vorstperiode in de komende week, treft het waterschap al enkele dagen voorbereidingen om het gemiddelde waterstand op de Friese boezem met 5 centimeter te verlagen naar -57 NAP. Deze peilverlaging is nodig om de aanvoer van water uit de polders en eventuele neerslag te kunnen opvangen, als het gemaal bij Stavoren uit is en de spuisluizen dicht zijn.

Schaatsen in Friesland
Schaatsen in Friesland kan zeer waarschijnlijk komend weekend. Met de vorst van komende week groeit de ijsdikte in Friesland tot tot 8-10 centimeter. Voldoende om op ondergelopen weilanden in Friesland al te schaatsen. Voorzichtigheid blijft geboden!

Schaatsnieuws uit Friesland volgen via twitter kan via:
- twitter.com/elfstedentweets

Datum: 29 Januari 2012
Bron: o.a persbericht Wetterskop Fryslan

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Leven