Locatie: Home - Vragen - Uitleg

Waarom moeten pensioenfondsen korten?

Waarom moeten pensioenfondsen korten? Nedeerland heeft beste pensioenstelsel van de wereld. Toch moeten zij korten. Lees verder!

Waarom moeten pensioenfondsen korten?
Hoewel het Nederlandse pensioenstelsel een van de beste ter wereld is, staan niet alle pensioenfondsen er goed voor op dit moment.

Daar zijn een aantal redenen voor:

- Mensen leven langer en moeten dus langer pensioen krijgen, ook al hebben ze daar niet voor betaald;
- Pensioenfondsen hebben veel last van de economische crisis en de moeilijke situatie op de beurs. Ook is de rente erg laag. De rente wordt gebruikt om uit te rekenen wat pensioenfondsen in de toekomst aan pensioen moeten uitbetalen. Uit die rekensom komt de dekkingsgraad, die aangeeft hoeveel euro er in de kas van het pensioenfonds zit (vermogen) ten opzichte van de verplichtingen.
- Er gaan de komende jaren veel mensen tegelijk met pensioen: de babyboomers. Dat maakt de fondsen kwetsbaar. Ze moeten namelijk nóg voorzichtiger beleggen.

Pensioenfondsen korten in 2013
De pensioenfondsen die een te lage dekkingsgraad hebben gaan korten in 2013. Dit wordt besloten, mede door De Nederlandse Bank, aan de hand van de evaluatie van het herstelplan, dat uitstippelt hoe de pensioenfondsen weer gezond worden.

Datum: 19 Januari 2012
Bron: Geen Bron

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Vragen - Uitleg