Locatie: Home - Internet

Digibieb - E-books lenen uit landelijke digitale bibliotheek

Digibieb maakt e-books lenen landelijk mogelijk. Digibieb maakt e-books lenen mogelijk voor leden bibliotheken. Lees verder!

Digibieb: E-books lenen uit landelijke digitale bibliotheek


Er komt één landelijke, digitale bibliotheek, waar alle leden van openbare bibliotheken toegang toe hebben. Iedereen die lid is van de plaatselijke bibliotheek, kan al eind volgend jaar van achter zijn computer e-books lenen uit de digitale collecties van vrijwel alle bibliotheken in het land. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de `digibieb' komt er een gezamenlijke digitale infrastructuur voor alle bibliotheken. Dit is efficiënter en goedkoper dan wanneer elke bibliotheek zijn eigen digitale collectie moet opzetten en beheren. Bovendien geeft het de bibliotheken een betere positie bij de aankoop van licenties voor e-books bij uitgevers. De verwachting is dat het gebruik van e-books de komende jaren een grote vlucht zal nemen. Voor individuele bibliotheken, vooral in kleinere gemeenten, is het moeilijk om die ontwikkeling bij te benen. Door de krachten te bundelen bereiden ze zich voor op de toekomst.

Het Rijk heeft structureel ongeveer 15 miljoen euro beschikbaar voor de infrastructuur, het beheer en de doorontwikkeling van de digitale bibliotheek. Nog eens 15 miljoen komt uit het Gemeentefonds.

Datum: 07 December 2011
Bron: Persbericht Rijksoverheid

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Internet