Locatie: Home - Gezondheid

Zout leidt tot sneller verlies van nierfunctie

Te veel zout leidt tot sneller verlies van nierfunctie - Afhankelijkheid van nierdialyse wordt verkleind. Lees verder.

PatiŽnten met chronische nierziekte die goed zijn ingesteld op bloeddrukverlagende geneesmiddelen, hebben baat bij zoutbeperking. Hoe minder zout zij eten, hoe meer zij voortschrijdend nierfunctieverlies kunnen voorkomen. De kans om op lange termijn afhankelijk te worden van nierdialyse wordt daarmee verkleind.

UMCG-nierspecialist mw. prof.dr. Gerjan Navis, promovendus Stefan Vegter en prof.dr. Maarten Postma (basiseenheid FarmacoEpidemiologie & FarmacoEconomie, RUG) voerden de studie uit in samenwerking met onderzoekers van het Mario Negri Instituut in Bergamo, ItaliŽ.

Te veel zout leidt tot sneller verlies van nierfunctie

De onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat te veel zout leidt tot sneller verlies van nierfunctie, en bovendien dat het schadelijke effect van overmatig zoutgebruik op de nier zelfs optreedt als de bloeddruk goed is gereguleerd. Zij benadrukken het belang van het vermijden van overmatig zoutgebruik, niet alleen bij de behandeling van hoge bloeddruk en bij hart- en vaatziekten, maar ook ter behoud van de nierfunctie. Opmerkelijk is, dat de gunstige resultaten van matiging van zoutgebruik al werden gevonden bij een zoutinname die overeenkomst met de aanbevelingen voor gezonde voeding, dat wil zeggen geen zout toevoegen bij het koken en vermijden van (te) zoute voedingsmiddelen en snacks. Met relatief simpele leefstijlmaatregelen is dus bij de nierpatiŽnt potentieel veel gezondheidswinst te behalen.

Datum: 02 December 2011
Bron: Persbericht Rijksuniversiteit Groningen

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Gezondheid