Locatie: Home - Gezondheid

COPD risicotest populair in Nederland

COPD risicotest populair in Nederland. Al ruim 200.000 mensen hebben op internet de COPD risicotest gedaan van het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) en weten nu of ze risico lopen op de longziekte COPD. In Nederland hebben 320.000 mensen COPD. "Nog eens zoveel mensen hebben de ziekte zonder dat ze het weten", zegt directeur Michael Rutgers. "De test helpt om COPD vroeg op te sporen, hoe eerder je erbij bent hoe beter."

COPD is een ongeneeslijke longziekte, waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. Dat kan leiden tot werkloosheid, ziekenhuisopnames en zelfs overlijden. De helft van de Nederlandse patiŽnten weet niet of ze COPD hebben. "Het is juist zo belangrijk is om er op tijd bij te zijn. Daarmee zou je erger kunnen voorkomen", zegt Rutgers.

COPD begint vaak met een onschuldig hoestje, maar langzaam gaan de longen verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Traplopen voelt als het beklimmen van een berg. Aankleden kost steeds meer moeite. Op den duur kunnen mensen met COPD zelfs 24 uur per dag afhankelijk worden van extra zuurstof. Ook hebben ze dan hulpmiddelen nodig, zoals een scootmobiel. In Nederland zijn 15.000 mensen aangewezen op extra zuurstof, veelal door COPD.

Datum: 22 November 2011
Bron: Persbericht Astmafonds

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Gezondheid