Locatie: Home - Gezondheid

Nierbesparende operaties met de Da Vinci Robot

De urologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben het aantal aandoeningen dat zij kunnen opereren met behulp van de Da Vinci Robot uitgebreid. De artsen hebben al veel ervaring opgedaan met robotoperaties voor de behandeling aan prostaatkanker. Maar deze nieuwe kijkbuisoperatietechniek is ook zeer geschikt voor behandeling van nieraandoeningen.

De Da Vinci Robot wordt in het Maasstad Ziekenhuis bijvoorbeeld toegepast bij het verwijderen van niertumoren. Groot voordeel van een robotgeassisteerde kijkbuisoperatie aan een niertumor is dat, afhankelijk van de grootte en ligging van de tumor, het gezonde nierweefsel vaker gespaard kan blijven.

Een robotgeassisteerde operatie is een kijkbuisoperatie waarbij de operateur vanuit een console, dus op afstand, vier robotarmen bedient. Deze robotarmen, met daaraan minuscule chirurgische instrumenten, gaan door vier kleine sneden in de buik naar binnen. Nadat de buik is gevuld met lucht, ontstaat ruimte om te opereren.

De uroloog heeft vanuit zijn console een haarscherp, driedimensionaal zicht. Doordat de robotarmen uitermate wendbaar zijn, kan moeilijk bereikbaar, door ziekte aangetast weefsel op een zeer nauwkeurige manier worden uitgesneden.

Datum: 03 November 2009
Bron: Persbericht Maasstad Ziekenhuis

Meest gelezen afgelopen 5 dagen:

Meer nieuwsberichten: Gezondheid